Foto: Sören Andersson/Scanpix
Fotbolls-EM

Sverige hyllades i finalpausen

1:02 min

Det tog 45 minuter av EM-finalen - sedan bröt jublet ut. Och Norge och Tyskland får ursäkta. Inget kunde mäta sig med mottagandet de svenska spelarna fick i halvtidspaus.

Till slut fick de kliva in på fotbollsplanen på Friends Arena. Dock inte på det sätt de hoppats på. När förbundskaptenen Pia Sundhage talat om EM-final var det knappast på det här sättet.

Men trots allt, jublet det svenska laget fick när man klev ut i halvtidspaus var kanske lite tröst för att Sveriges EM tog slut redan för ett par dagar sedan.

Runt halsen hängde bronsmedaljerna, runtom på läktarna ställde sig 41 301 åskådare upp och gav det svenska laget en stående ovation. Med en banderoll i handen gick de på led med Lisa Dahlkvist allra först.

Där fanns bland annat systrarna Kristin och Marie Hammarström, Lotta Schelin och självklart Pia Sundhage. Alla de som gjorde mästerskapet till en publiksuccé som få på förhand trodde var möjligt.

Det var mäktigt och vackert men också en påminnelse om vilket tryck det hade kunnat bli kring finalen. Det om inte Tyskland ännu en gång besegrat Sverige, den här gången i semifinal. Efter sitt ärevarv gick svenskorna ut till ena hörnflaggan och gjorde vågen som ett sista tack.

Sedan fick man definitivt ge plats åt finallagen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista