Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Friidrott - den nya generationen

”Kan inte satsa som förr”

Del 1 - Förbundskapten Karin Torneklint
6:23 min

Radiosporten ska före VM, i tre utvalda personporträtt, skildra den nya generationen i svensk friidrott. Den får betydligt mindre stöd från förbundet än vad kullen med Klüft och Kallur fick.

Det medger förbundskapten Karin Torneklint i introduktionsavsnittet till den nya intervjuserien.

En stor nedgång i fråga om sponsorintäkter till förbundet, jämfört med hur det var under Klüfts, Holms och Kallurs dagar, gör att de aktiva själva – och deras klubbar – måste bära en större börda för att få profilerna att lyfta.

Torneklint minns ju själv hur det varit tidigare på 2000-talet eftersom hon länge var Susanna Kallurs personliga tränare.

– Den stora skillnaden är att vi inte längre har råd att åka på de stora läger, bland annat ”precamps” före mästerskap, som vi åkte till förut, säger hon. De resurserna finns inte.

Bör förbundet satsa extra på den svenska ”ultratoppen” med fem-sex heta medaljkandidater?

– Nej, för de allra bästa är inte förbundets pengar så avgörande. De klarar sig bra ändå. Så vi bör snarare stötta nivån närmast därunder.

Det är framför allt damer som glänst i ung ålder i svensk friidrott. Sedan junior-VM startade 1986 har svenska herrar tagit fyra medaljer där – damerna 13! I guld räknat står det 7-0 till tjejerna.

I senior-VM utomhus står det 8-4 till damerna i fråga om svenska medaljer. Vad gäller guldmedaljer står det 5-2.

Under våren hade Radiosporten personporträtt med tre profiler som fick rejäla genombrott under inomhussäsongen. Det handlade om längdhopparen Erica Jarder, sprintern Irene Ekelund och mångkamparen Sofia Linde.

– Kanske kommer Irene Ekelund att satsa på 400 m så småningom! Varför inte?, säger Karin Torneklint, halvt på skämt, men också halvt på allvar.

Före Moskva-VM, som inleds nästa lördag, kommer Radiosporten att träffa ytterligare tre jättelöften, alla födda på 1990-talet.

Denna måndag handlar det om Moa Hjelmer (f. 1990), till helgen Kim Amb (f. 1990), samt nästa vecka Sofi Flinck (f. 1995).

Bengt Skött
bengt.skott@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".