Foto: Scanpix.
sim-vm

Skagius till final efter nytt rekord

1:42 min

Det svenska simlöftet Johannes Skagius är klar för VM-final på 50 meter bröstsim efter ett kanonlopp i semifinalen.
– Jag trodde inte att det skulle gå så här snabbt, säger Skagius till Radiosporten.

Johannes Skagius, 18, var i sin första stora semifinal på seniornivå - och presterade direkt. Efter en kanonstart på den åttonde banan var han näst snabbast i det andra semifinalheatet på 50 meter bröstsim och slutade två på nya svenska rekordet 27,16.

En sänkning av det rekord, 27,57, som han satte tidigare i dag i försöken.

– Wow! Vilken överraskning. Helt fantastiskt. Att vara i sin första stora semifinal och kunna lyfta sig så här är enormt, säger Radiosportens expert Anna-karin Kammerling.

Skagius själv var känslosam efter semifinalen.

– Hela loppet var bra. Jag har inget speciellt att klaga på. Det är några specialdetaljer att förbättra till finalen, som målgången, säger han till Radiosporten.

Finalen på 50 meter bröstsim avgörs på onsdagen. 

Stax innan Johannes Skagius sensationella semifinallopp hade publiken i Barcelona bjudits på en annan överraskning. Den regerande världsmästaren Ryan Lochte missade pallen på 200 meter frisim.

Amerikanen slutade fyra bakom Yannick Agnel, Frankrike, Conor Dwyer, USA, och Danila Izotov, Ryssland.

-Jag är kapabel till mer men hade det inte i kväll. Men hatten av till de andra som gjorde en fantastisk insats, säger Lochte till SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista