Foto: Scanpix. Montage: SR.
fotboll – champions league

Skotska pressen: Ingen saknar Bangura i Celtic

1:27 min

Klockan 20.45 i kväll sparkas det första av två kvalmöten till Champions League mellan Celtic och Elfsborg igång. Radiosportens Per Kahl är på plats och rapporterar om det senaste inför matchen.

"Det var ju ingen som lade märke till när han flyttade, så varför är det så mycket snack nu?" skriver The Herald Scotland apropå Muhammed Bangura som ju varit de senaste dagarnas stora samtalsämne inför matchen mellan Celtic och Elfsborg.

Celtic har sedan det blev klart att man skulle möte Elfsborg i Champions League-kvalet lagt stor möda på att endera förmå Elfsborg till att inte använda Bangura, eller att få Bangura att självmant avstå från spel.

The Herald menar att detta mest är ett psykologiskt spel, i själva verket hade Bangura ingen lysande tid i Celtic, och ingen har egentligen saknat honom sedan han lånades ut till Elfsborg.

Psykologi och övergångsrykten verkar för övrig vara en stor sak hos det skottska mästarlaget. Dagens andra stora samtalsämne i lokaltidningarna är att Nottingham Forest lagt ett bud på  Celtic-backen Kevin Wilson. Budet i sig, som för övrigt avvisats av Celtic, är inte det viktiga. Det som retar Celtic-staben är att 20 minuter efter att Nottingham kontaktat Celtic var affären ute i lokalpressen både i Glasgow och Nottingham.

Det är allmänt känt att Wilson, som är från Nottingham, längtat hem ända sedan han kom till Celtic. Nu menar Celtic-managern att Nottingham läckt sina värvningsambitioner till pressen bara för att öka Wilsons hemlängtan.

När det gäller styrkeförhållandena i kvällens match säger sig Neil Lennon ha stor respekt för Elfsborg.  Inte minst betonar han att Elfsborg är mitt i säsongen och kanske kan ha bättre ork än Celtic mot slutet av matchen.

Jämfört med det Celtic-lag som slog ut Helsingborg och sedan avancerade till sextondelsfinal i Champions League förra säsongen saknas Gary Hooper som flyttat till Norwich och Victor Wanyama som numer spelar för Southampton. Båda var för övrigt målskyttar mot Helsingborg för ett år sedan. Nu har Celtic i stället miljoner pund mer på bankkontot men managern Neil Lennon är ändå inte orolig utan tror att Celtic är bra nog att vålla Elfsborg stora bekymmer.

Så sent som i går gjorde Celtic dessutom en värvning när mittfältaren Dirk Boerrigter från Ajax skrev på ett fyraårskontrakt med klubben. Det är oklart om han kan dyka upp redan i kvällens match som börjar klockan 20.45 svensk tid.

I Elfsborgslägret verkar det mest vara lugnt, även om man inte är helt opåverkade av snacket kring Muhammed Banguras situation. Bangura träffade inte pressen efter träningen i går, utan hölls undan av Elfsborg.

Det handlar om den tredje kvalomgången till Champions League och för vinnaren väntar ytterligare en omgång innan man når det lukrativa gruppspelet. Även förloraren är garanterad fortsatt Europaspel men då i play-off  omgången till Europa League.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista