Foto: SR

Zalar: "Inte direkt chockerande"

7:11 min

Radiosportens expert Miro Zalar är inte förvånad över att det är Ryssland som har flest dopningsavstängda friidrottare. Och nu frågar han sig om stormakten borde få arrangera VM.

Inget land har fler dopningsavstängda friidrottare än Ryssland. Något som inte överraskar Radiosportens expert Miro Zalar.

– Det är inte chockerande direkt. Det har tillhört kulturen i de gamla Öststaterna, förr gjorde man ju det med statens hjälp. Synen har förändrats lite, en del tycker inte att det är okej längre, säger han.

Många ryska toppnamn, som vunnit både EM, VM och OS har åkt dit. Något som tyder på att Ryssland numera tar problemet på allvar.

– Det är positivt att de åker fast, men jag är besviken att det inte hänt mer. Ingen kommer dock undan längre och det är bra.  

Ryssland är en verklig stormakt inom friidrotten. Dopningen borde därför vara extra jobbig för dem.  

– Jag hänvisar till traditionen man haft. Det är besvärande för friidrotten överhuvudtaget, men samtidigt måste man komma ihåg att det är inom friidrotten man testar flest och mest.  

Kritiska röster har nu höjts, och de menar att Ryssland, fläckade av doping, inte borde få arrangera VM.

– Man kan vända och vrida på det där. Ingen har grävt i detta förut, vilket land som har flest avstängda. Det blir intressant när man får ta del av statistiken och ger helt klart en anledning till att fundera över VM, säger Miro Zalar.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sverigesradio.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista