Bilder: Scanpix

"OS i Stockholm skulle vara konkurrenskraftigt"

SOK:s Stefan Lindeberg: "Vi skulle genomföra OS på ett ansvarsfullt sätt"
3:21 min

SOK har, tillsammans med Riksidrottsförbundet, tillsatt en utredning för att undersöka möjligheterna till vinter-OS och paralympics i Stockholm 2022. Och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg tror på idéen.

Sedan början av sommaren har det varit känt att Sveriges olympiska kommitté (SOK) haft planer på att ansöka om vinter-OS i Stockholm 2022.

Nu tillsätter man en utredning, tillsammans med Svenska handikappidrottsförbundet, Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet, för att utvärdera förutsättningarna för Stockholm som värd för OS och Paralympics.

– Hela idrottsrörelsen gör det här tillsammans, vi ska klara ut om de ekonomiska förutsättningarna finns och vi tror att de gör det, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Radiosporten.

Resan från utredning till ansökan är dock lång.

– Vi tar ställningen till en eventuell ansökan när vi sett ekonomin. Vi vet att om vi inte kan få en hög trovärdighet i projektet, tänker vi inte tvinga igenom det. Vi måste ha folkets stöd, och för att få det måste vi projektet vara rimligt och roligt.

Framförallt är det arenafrågan som kommer att utredas.

– Vi kommer titta på vad som behövs på arenasidan. Vi har ett bra utgångsläge med de två nybyggda arenorna i Stockholm. Självklart kommer det behöva byggas en OS-by, men Stockholm behöver nya bostäder och det är investeringar som ändå skulle behöva göras.

Om utredningen skulle utmynna i en ansökan, tror Lindeberg att Stockholm har goda möjligheter att få OS 2022.

– Stockholm skulle vara konkurrenskraftigt. Olympiska kommitén behöver visa att det går att ha ett vinter-OS i stadsmiljö till rimliga kostnader. Vi skulle genomföra OS på ett ansvarsfullt sätt, säger Stefan Lindeberg.  

Utredningen ska redovisas den 30 september. Den 14 november är sista dagen för SOK att anmäla till Internationella olympiska kommittén (IOK) om Stockholms värdplaner.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".