Foto: Scanpix. Montage: SR.
friidrotts-VM

Holm kritisk till ryska värdskapet

Stefan Holm om att Ryssland arrangerar friidrotts-VM: "Det är klart att det är tråkigt"
2:27 min

Den 10 augusti inleds friidrotts-VM i Ryssland. Landet som är värst i världen när det gäller dopningsavstängda friidrottare. Nu riktar den tidigare OS-mästaren i höjdhopp och nuvarande medlemmen i IOK:s aktiva råd Stefan Holm kritik mot det ryska värdskapet.
 – Det finns många anledningar till att Ryssland inte bör arrangera stora mästerskap, säger Holm till Radiosporten.

talar sitt tydliga språk. Ryssland är värst i världen när det gäller dopningsavstängda friidrottare. Tillsammans med Indien har de 44 avstängda friidrottare inför VM som börjar nästa vecka.

En siffra som får Stefan Holm att ifrågasätta det lämpliga i att Ryssland arrangerar friidrotts-VM.

– Det är klart att det är tråkigt när länder som har den typen av historik får arrangera mästerskap, säger Stefan Holm till Radiosporten.

– Över huvud taget så hittar man alltid anledningar till att den här typen av länder inte ska arrangera mästerskap. Det var samma diskussion kring Kina för fem år sedan inför OS. Och jag köper definitivt argumenten.

Enligt Stefan Holm är problemet att idrottsförbund har svårt att sätta press på arrangörsländer när det gäller punkter som den här, men han tycker att dom måste bli bättre på att pressa länder som vill arrangera mästerskap när det gäller dopningsfrågan.

– Turkiet kandiderar till sommar-OS 2020 och har haft ett antal dopningsfall i sommar som förhoppningsvis ligger dem i fatet när beslutet tas i september, säger Holm.

En som inte håller med Stefan Holm i kritiken mot att Ryssland får arrangera VM är antidopningsorganisationen WADA:s vice president Arne Ljungqvist. Han tycker i stället att det är bra att Moskva står som värdstad för VM.

– Det är bra för ett land att få ett värdskap av ett mästerskap, det gör att de sätter igång antidopningsarbetet, säger han till Radiosporten.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sverigesradio.se

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sverigesradio.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".