FOTO: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

SOK: "Alla har rätt att representera sitt land"

1:35 min

Ryssland inför antigaylagar, samtidigt som man arrangerar OS nästa år. SOK menar dock att det inte är något problem.
– Olympiska kommitén har markerat klart och tydligt att ingen kommer fara illa, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Samtidigt som Ryssland förbereder sig för vinter-OS i Sotji nästa år, inför landet antigaylagar - som innebär att man inte får propagera för homosexualitet inför minderåriga.

Svenska Olympiska Kommitén, SOK, menar att det inte är ett problem att OS hålls i ett land med sådana lagar.

– Att ett land kan genomföra ett OS på ett schysst sett, när det gäller mänskliga rättigheter, är helt avgörande när  Internationella Olympiska Kommitén (IOK) beslutar vilket land som får arrangera OS, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Radiosporten.

– Den här frågan har varit aktuell under en period, och IOK har klart och tydligt markerat att man förutsätter att ingen i samband med OS kommer att ha några besvär på grund av sin sexuella läggning. Vi har ingen anledning att misstro att IOK inte kan säkerställa det.

Har du varit i kontakt med någon idrottare i den här frågan?

– Nej, jag har inte varit i kontakt med någon aktiv idrottare som är aktuell för den svenska truppen. Men det har egentligen ingen betydelse, för oavsett vilken sexuell läggning man har, etnicitet eller så, har man rätt att kunna representera sitt land i OS på ett schysst och öppet sätt.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista