Foto: Scanpix. Montage: SR.

"Kommer aldrig få en ren idrott"

Miro Zalar: "Bra att de aktiva jagas på hemmaplan"
3:08 min

Jamaica genomförde förra året väldigt få dopningstester. Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar menar dock att det är bra att testerna överhuvudtaget genomförs.

WADA har släppt en rapport som visar att Jamaica bara genomförde 106 stycken dopningstester förra året. Majoriteten av testerna gjordes på friidrottare, och ingen åkte fast.

– Man kan reagera på olika sätt på det här. Det är nya siffror att ta ställning till. Jag tycker ändå att det är positivt att man jagar sina egna aktiva på nationsnivå, säger Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.

I år har Jamaicas antidopningskommité genomfört fler tester - och då har ett antal friidrottsstjärnor, däribland Asafa Powell, testat postivt.

– De har haft rätt många fall, även om den del har varit andra saker än anabola sterioder. Otillåtna kosttillskott, och så. Det visar att man haft en ganska liberal syn på dopning.

Även om det nu genomförs fler dopningskontroller än någonsin, tror inte Miro Zalar på att vi kommer få sen en ren idrott i framtiden.

– Nej, det kommer vi aldrig få. Det finns alltid individer som skiter i det, säger han.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Annica Buvik
annica.buvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".