Foto: Scanpix.
friidrott – den nya generationen

Amb: "Jag har mycket mer att ge"

10 min

22-årige spjutkastaren Kim Amb är ett av de många framtida medaljhoppen i den nya friidrottsgenerationen. Han satsar mot svenskt rekord och kast över 90 meter.
– Jag har mycket mer att ge, bara jag förbättrar tekniken ännu mer, säger Amb till Radiosporten.

Under säsongen har Ambs personliga rekord förbättrats med 2,5 meter – till 84,33 som han noterade vid en tävling i Dessau, Tyskland den 31 maj. Med det är han elfte man i världen i år. Men hans klara mål är att nå över 90 meter och slå Patrik Bodéns 23 år gamla svenska rekord.

– 84-meterskastet kändes inte så långt. Jag var chockad när siffrorna kom upp på tavlan, säger Amb i Radiosportens intervju. Men jag har mycket mer att ge, bara jag förbättrar tekniken ännu mer.

Kim Ambs kropp är liten och lätt, jämfört med andra i världseliten. Han är runt 180 cm runt, många andra 195 cm. Han väger 85 kg, de flesta andra 95-100 kg.

– Men tekniken är min styrka. Ansatsen är snabb, jag har en explosiv kaströrelse och spjutet wobblar sällan i luften.

– Kim tränar väldigt klokt. Spjut är ju en så extrem gren när det gäller risken för känningar i rygg och axlar. Det kan leda till stora framgångar på sikt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Lyssna på Radiosportens träff med Kim Amb och hör hans förklaring till genombrottet i år. Han har bland annat vunnit en av Diamond League-galorna.  

Hör också vem i världseliten som kastar som vore det ”en dans på rosor”. Och så berättar Amb varför bokföringsjobb med morsan och utfärder med vattenskotern är andra viktiga delar av livet.

Klicka på ljudlänken ovan för att höra hela reportaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista