Foto: Scanpix

Ledarutbildningar nyckeln för HBTQ-ungdomar

HBTQ-ungdomar och idrotten
5:35 min

Alla är överens om att ledarutbildningar är det viktigaste för att komma till rätta med HBTQ-ungdomars utanförskap inom idrotten.
– Frågorna har börjat diskuteras men det är lång väg kvar, säger Mathilda Piehl.

I februrari kom en rapport som Riksidrottsförbundet låtit göra i samarbete med RFSL. Där framkom att homo-, bi-, trans- och queerungdomar ofta har svårt att komma in i idrottsgemenskapen.

När Radiosporten pratade med RF för ett halvår sedan, lovade de att jobba för sådana frågor under året.

En av författarna till rapporten är Mathilda Piehl, som föreläste om ämnet under prideveckan i Stockholm.

Har det enligt din uppfattning hänt något sedan dess?

– Jag kan inte säga att jag har märkt någon skillnad på individnivå eller klubbnvå. Däremot tycker jag att de här frågorna har börjat diskuteras mer under året. Men det är lång väg kvar att gå.

På föreläsningen satt ett 30-tal åskådare och lyssnade. En av dem är Judith Eriksson, som själv har jobbat som idrottsledare.

– Det jag reagerar på mest är att man inte tar upp något om HBTQ eller sexualitet när man lär upp ledare, säger hon.

Beda Andersson är en annan av besökarna, även hon tidigare aktiv som ungdomsledare inom basket.

– Något jag reflekterade mycket under föreläsningen är att tränarna har en så viktig del i vad som accepteras i laget. Min personliga erfarenhet är att det inte pratas om det och inte heller nämns på någon av alla de otaliga ledarutbildningar jag har gått.

Mattias Hjelmberg på Riksidrottsförbundet håller med om att utbildning är den absolut viktigaste delen i arbetet för HBTQ-frågor inom idrotten.

– Absolut. Vi tittar på våra egna utbildningar, hur det här kan bli en del av det vi brukar benämna som ”allas rätt att vara med”.

Vad har ni gjort rent konkret sedan rapporten kom i februari?

– Det första vi gjorde var att vi hade en stor konferens med alla våra förbund, där bland annat den här rapporten presenterades. Efter det har vi haft fortsatta samtal med RFSL om hur vi kan gå vidare. Nu ska vi dels ta fram en kortare version av den här ganska omfattande rapporten, dels starta en arbetsgrupp för att se över transpersoners möjligheter att delta i idrott, dels ska vi sprida informationen vidare till våra förbund, som är vårt första led.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".