Foto: Svenska Basketförbundet.
basket

Supertalangen slåss för en EM-plats

6:17 min

I torsdags samlades det svenska basketlandslaget inför EM i Slovenien som inleds den 4 september. Och med i truppen finns Ludvig Håkanson, född 1996. 
–  Det är jätteroligt, det här är den högsta nivå jag har spelat på, säger han till Radiosporten.

Han är inte den enda i familjen som varit svensk landslagsman, farfar Egon och pappa Olle har båda dragit på sig den blågula dressen och lillasyster Fanny är just nu och spelar U16-EM.

– Vi är baskettokiga allihopa, det är jätteroligt. Det första som hände på träningen nu var att tränaren kallade mig Olle, som är min pappa, vi spelar ju på samma position men jag vet inte om vi är så lika i spelstilen.

Till vardags spelar Ludvig Håkanson i den spanska storklubben Barcelona och han fick debutera i a-laget redan som 15-åring.

– Det är nog höjdpunkten i min karriär men jag tror inte jag var riktigt redo, jag hade bara varit där i två veckor.

Nu spelar han i U18-laget och andralaget som spelar i näst högsta divisionen och landslagschefen Jonte Karlsson är imponerad av den unga talangen.

– Han är en av Europas bästa 96:or och spelar i ett av Europas bästa lag. Vi tycker det är viktigt att de här unga spelarna får vara med i landslaget nu och prova på det. Vi vill gärna se hur han klarar sig på den här nivån och efter vad jag sett på den första träningen så gör han riktigt bra ifrån sig, säger Jonte Karlsson till Radiosporten.

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista