basketlandslaget

Jonte Karlsson: "Tjejerna visade att man kan"

2:47 min

Det svenska basketlandslaget har nu gjort sin första träning inför basket-EM som inleds den 4 september i Slovenien. 24 spelare är just nu uttagna men bara 12 får följa med till EM.

– Vi kommer åka på flera läger och vår förbundskapten Brad Dean kommer succesivt välja bort spelare under resans gång. Tanken är att laget ska vara klart den 29:e augusti när vi åker till Tyskland och då är det de 12 spelarna som ska representera Sverige i Slovenien, säger förbundschefen Jonte Karlsson till Radiosporten.

Det svenska damlandslaget gjorde tidigare i somras succé när de spelade EM i Slovenien och Jonte Karlsson hoppas att herrarna nu ska inspireras av dem svenska damerna.

– Förhoppningsvis så känner de sig lite pressade eftersom tjejerna gjorde det så bra och framförallt att tjejerna visade att man kan. Förhoppningsvis tar de med sig tjejernas positiva känsla och visar att dem klarar av det här.

Svenska herrlandslaget har inte spelat EM-slutspel sedan 2003 och nu väntar en tuff grupp med bland annat Ryssland och Grekland.

– Vi åker dit för att tävla och framförallt för att etablera oss på den här nivån. Vi tänker inte bara åka dit för att lära oss för det är bara larv utan vi ska givetvis försöka vinna så mycket vi kan.

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista