Spjutkastaren Sofi Flinck. Foto: Petra Svensson/Sveriges Radio.
Friidrott - Den nya generationen

"Hoppas bli den bästa spjutkastaren i världen"

Reportageserien Den Nya Generationen: Sofi Flinck
8:41 min

Sofi Flinck var bara 17 år gammal när hon slog det svenska senirorekordet i spjut. Det var under junior-VM förra året hon fick på ett kast på 61,40.

I år åker hon tillsammans med den nya generationen svenska friidrottare till VM i Moskva, där är målet att ta sig till final.

Den här säsongen har hon redan lyckats ta en guldmedalj i junior-EM i italienska Rieti som avgjordes tidigare i somras. Den tävlingen avgjordes i sista kastet och hon vann då med bara en centimeters marginal och visade tydligt att hon alltid är bäst när det gäller.

– Det är nog vinnarskallen och den här envisa som gör att det är så, säger Sofi Flinck när Radiosporten träffar henne på Arosvallen i Västerås efter ett träningspass.

Som spjutkastare är det mycket att tänka på för att lyckas få iväg spjutet över 60 meter men Sofi Flinck har valt ut vissa saker att tänka på lite mer än annat.

– Jag brukar välja ut att vara snabb i fötterna och stänga vänstersidan, på det sättet får man lite mer kontroll på vart kraften hamnar någonstans.

– Kan hon fortsätta utvecklas bara nån meter till så är hon med i världseliten. Hon har ju en fantastisk kastarm och en kastkänsla som är unik, säger förbundskapten Karin Torneklint som glädjer sig åt att Sverige fått fram en kvinnlig spjutkastare.

Hör mer om Sofi Flincks väg till hennes första seniormästerskap, var hon hittar inspiration ifrån och vad som är favoritämnet i skolan i den sista delen av vår serie "Nya generationen".

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".