Foto: Scanpix.

Ungdomars dopningstolerans ökar

5:36 min

Hälften av ungdomarna tror inte att det går att bli bäst i världen på 100 meter utan att dopa sig.
– Vi ser en oroväckande tendens, säger Ren Idrotts verksamhetschef Mia Sparrow.

I dag släpper Ren Idrott för Radiosporten en opinionsundersökning om barn och ungdomars attityd till dopning. Enligt Ren Idrotts verksamhetschef Mia Sparrow är det oroväckande siffror som syns.

– Det är femte gången vi gör den här ökningen och vi ser en ökning dels vad det gäller tolerans till dopning, högre andel som inte tror att det är så farligt som det påstås och ökad användning av dopning – och då inte bara inom sport utan att det går att koppla till till exempel kroppsideal.

I rapporten finns en hypotetisk fråga som lyder ”Du kan få ta ett magiskt piller som gör att du blir bäst i världen på valfri idrott. Men det finns en baksida - om du tar det kommer du att dö om 30 år. Ingen annan behöver veta att du tackar ja. Skulle du ta pillret?”

15 procent av killarna svarar att de skulle ta pillret.

Före detta längdhopparen Erica Johansson är en av Ren Idrotts ambassadör och blir inte förvånad.

– Det har väl blivit så i vår galna värld, att alla strävar efterberömmelse. Och det är väl kanske de 15 procenten som någon gång missbrukar någonting, det skulle vara intressant att titta närmare på vad de har för uppväxt och socialt arv.

På en annan av punkterna framkommer att hälften av de tillfrågade inte tror, eller tvekar, på om det över huvud taget går att bli bäst i världen på 100 meter utan att vara dopad.

– Det ligger väl tyvärr någon sanning i det. Om man tittar på de bästa tiderna och hur många som blivit ertappade med dopning i någon form kan jag förstå det.

Hela rapporten presenteras under tisdagen på Ren Idrotts hemsida.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista