Foto: Scanpix.
segling

Kjellberg: "Vi är jättenöjda med säsongen"

5:31 min

Efter 12:e platsen i London-OS matchraceseglingar valde Anna Kjellberg att fortsätta satsa på Matchracing. Trots att klassen förlorat sin Olympiska status. Nu ligger hon tvåa på den nystartade världstouren inför den avslutande deltävlingen i Lysekil.

Anna Kjellberg och hennes besättning ligger tvåa på världstouren när en deltävling återstår, men att ta hem totalsegern är orealistiskt.

Seglarna får bara räkna sina fyra bästa resultat, och i och med att Anna Kjellberg startat i alla fem tävlingar så kan hon bara ta 14 nya poäng i Lysekil och det innebär att det räcker med en 10 plats för att ledande Brittiskan Lucy McGregor skall vinna touren.

– Vi är jättenöjda med säsongen, det har gått mycket bättre än jag väntat mig, säger Anna Kjellberg som efter OS startade om med en helt ny besättning. Anna Kjellberg tror att touren har kommit för att stanna och hoppas på fler tävlingar och större prispengar till nästa års tour.

– En professionell hobby som tar mycket tid, så beskriver Anna tillvaron i en värld utan bidrag från Olympiska kommittén där alla i besättningen har jobb vid sidan om seglingen.

– Jag var inte tydlig i besluten och velade mycket, säger hon om det olympiska misslyckandet. Men OS gav ändå mersmak och det var inte ett självklart beslut att lämna den olympiska seglingen för en fortsätt satsning på matchracing.

Men efter en tids funderande i höst så valde Anna Kjellberg ändå matchracing.  

– Att ändra båtklass hade varit att starta om som nybörjare och det är kul att vara tillbaks i de stora båtarna.

Anna Kjellbergs besättning består av Marie Björling, Linnea Wennergren Annie Wennergren, Karin Almqvist och Annika Carlunger.

Ytterligare tre svenska besättningar är med i Lysekil med Caroline Sylvan, Anna Kjellgren och Johanna Larsson som rorsmän.

Anna Kjellberg vann två och förlorade två av den första dagens matcher i Lysekil.

Precis samma resultat som Caroline Sylvan och Johanna Larsson de tre svenska besättningarna ligger därmed fyra femma och sexa i sammandraget.

Den fjärde Svenska båten med Anna Kjellgren som rorsman förlorade alla sina fyra matcher och ligger sist.

Leder gör Anne Claire le Berre Frankrike som vann alla sina fyra matcher idag, före världscupledande Brittiskan Lucy Mc Gregor som vann fyra och förlorade en.

Ställning efter första dagens seglingar:

Anne-Claire le Berre Frankrike 4-0
Lucy McGregor GB 4-1
Camilla Ulrikkeholm DK 2-1
Anna Kjellberg Swe 2-2
Caroline Sylvan Swe 2-2
Johanna Larsson Swe 2-2
Claire Leroy Fra 1-2
Claudia Pierce Nzl 1-2
Alexa Bezel Sch 0-3
Anna Kjellgren Swe 0-4

När alla mött alla går de åtta bästa vidare till kvartsfinal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista