Foto: Eric Risberg/Scanpix.
americas cup

Känslostorm när svenskbåten Artemis kvalseglar

Strax efter klockan 22.00 på tisdagskvällen kommer svenskbåten Artemis Racing att göra sin första start i kvalseglingarna till Americas Cup i San Francisco.

Artemis möter den Italienska utmanaren Luna Rossa i den så kallade utmanar-semifinalen i bäst av sju matcher.

Den svenska båten Artemis kom inte till start i någon av seglingarna i den grundomgång som avgjorde vilken av de tre utmanarbåtarna som skulle gå direkt till final. Man har dessutom bara kunnat genomföra ett fåtal träningsseglingar efter den tragiska olyckan i maj då Andrew Simpson omkom när Artemis båt drabbades av ett total haveri.

Efter olyckan beslutade Artemis snabbt att fullfölja satsningen på Americas Cup men den nya båten kunde inte sjösättas förrän 22 juli och därför har det svenska teamet vare sig kunnat träna eller tävla.

Semifinalmotståndaren Luna Rossa förlorade samtliga sina matcher mot Team New Zealand i grundomgången, så styrkeförhållandena mellan Luna Rossa och Artemis är oklara, även om den svenska båten som bara kunnat genomföra åtta träningsdagar knappast är favorit.

Artemis och Luna Rossa möts i bästa av sju seglingar med början i natt (tisdag 6 augusti). Vinnaren möter sedan Team New Zealand om en plats i den slutgiltiga Americas Cup-matchen där titelhållaren Oracle USA väntar.

Kvällens match lär bli en känslostorm för skippern på den svenska båten Britten Iain Percy som seglade tre OS tillsammans med Andrew Simpson som omkom vid Artemis haveri i maj.

Artemis racing seglar under svensk flagg och representerar KSSS i Stockholm, men det finns inte längre någon svensk i besättningen sedan Magnus Augustsson som varit med i projektet från start lämnade i slutet av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista