Foto: Scanpix.

Favorit att ta över IOK – nu kan han fällas av tyska dopningsrapporten

Thomas Bach segerviss – trots vågen av kritik efter tyska dopningsrapporten
3:28 min

Avslöjandena om systematisk och statligt understödd dopning i Västtyskland har väckt en våg av kritik mot ansvariga inom idrotten och politiken. Och den träffar inte minst det tyska idrottsförbundets ordförande Thomas Bach - av många sedd som trolig efterträdare som president för Internationella Olympiska Kommittén.

– Jag går in i den här tävlingen för att vinna och gör mitt bästa för att vara så väl förberedd som möjligt för finalen. Så talade en segerviss Thomas Bach för en dryg vecka sedan om sina ambitioner att bli Internationella Olympiska kommitténs näste president.

Redan innan valet, som äger rum om en månad, den 10 september, kallades han historisk i den tyska sportpressen. Utsikterna ansågs som mycket goda att Thomas Bach skulle bli den förste tysken på idrottsvärldens mäktigaste position.

Men efter helgens avslöjande om systematisk dopning i Västtyskland är frågan hur det står till med hans chanser. Att Thomas Bach, inte skulle ha känt till dopningen är otänkbart. Det hävdar flera idrottare som var aktiva på 70-talet, när användningen av prestationshöjande medel fick en extra skjuts genom det nybildade tyska idrottsforskningsinstitutet.

– Det förvånar mig mycket säger Manfred Ommer, före detta sprinterlöpare, om Thomas Bachs påstående att han varken som idrottsman eller senare funktionär inom idrottsrörelsen skulle ha haft  någon aning om vad som pågick.

Manfred Ommer var väl insatt i verksamheten eftersom han själv var en av dem som lät sig dopas på 70-talet. Men efter att ha läst forskarrapporten är till och med han förbluffad över den förljugenhet som uppenbara sig inom idrottsrörelsen. 

– Hyckleriet och absurditeterna som rapporten visar på är ofattbara, säger Manfred Ommer.

Och när det tyska idrottsförbundet efter påtryckningar på sin hemsid väl la ut rapporten om "Dopning i Västtyskland från 1950 och framåt", då drog man genast på sig ny kritik för att bara publicera den drygt 100-sidor långa anonymiserade sammanfattningen och inte den fullständiga rapporten på 800 sidor, som har legat klar i över ett år.

Bland annat saknas väsentliga detaljer om just Thomas Bachs inblandning i samband med dopninganklagelser inom fotbollen på 80-talet, skriver Süddeutsche Zeitung idag. Den tidigare landslagsmålvakten Toni Schumachers avslöjande om användning av illegala preparat, riskerade att vålla stor uppståndelse och rättsliga processer. Men enligt tidningen som har tagit del av hela rapporten, tystades det hela ned med hjälp av Thomas Bach - som då var ledamot av den tyska olympiska kommittén och dessutom anställd hos fotbollens huvudsponsor Adidas.

Thomas Bach själv tror inte att den brisanta dopningsrapporten kommer att kasta någon skugga över hans IOK-kandidatur.

– Mina IOK-kollegor vet att jag själv har tagit initiativ till den här studien och de känner till min nolltolerans mot dopning, säger han till nyhetsbyrån dpa.

Mot det vänder sig tidigare länghopparen Heidi Schüller som hävdar att Thomas Bach måste ha vetat mer än han vill medge.

– Men om man vill bli IOK-president, då håller man hellre tyst, säger Heidi Schüller som anser att Bach är fel man på fel plats.

– Min kandidat är han inte, konstaterar tidigare längdhopparen Heidi Schüller. Men kanske kvalificerar just det honom till IOK.

Daniela Marquardt, Berlin
radiosporten@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".