1 av 2
Foto: Bengt Skött, Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Bengt Skött, Sveriges Radio.
friidrotts-vm 2013

Aregawi: ”Medicinen hjälper inte”

1:18 min

En svensk, obesegrad världsetta som är jättefavorit till VM-guldet i Moskva på torsdag. Något problem? Absolut! Magkrämpor – och en medicin som inte hjälpt.

Ibland blir Abeba Aregawis mage orolig, och hon får kräkningar. Det är ett problem som funnits till och från hela sommaren, på träning och även före tävling.

– Senast det hände var i Lausanne, berättar hon, och syftar på sitt eget VM-genrep, Diamond League-galan där hon ändå lyckades vinna sin femte raka seger i den tävlingsserien.

Problemet är att medicinen som hon fått av läkarna inte hjälper. På Radiosportens fråga om hur magproblem före loppet påverkar känslan och insatsen svarade hon:

– Jag blir inte avslappnad. Jag blir lättirriterad.

Ingen kan naturligtvis säga om dessa störningar eventuellt dyker upp också de närmaste dagarna, runt årets viktigaste lopp. Men inte ens detta problem har alltså stoppat Etiopien-födda Abeba Aregawi från att ha vunnit precis allt under året.

Idel segrar i Diamond League har inte ens en viss Usain Bolt klarat av. På presskonferensen fick hon frågan: Är hon en större guldfavorit i Moskva än Bolt?

– Nej, jag är inte på hans nivå än, men jag vill bli som han, sade Aregawi.

Hon springer det första av sina tre VM-lopp på söndag. Sedan väntar med stor sannolikhet semifinal på tisdag och final två dagar senare.

– Jag ska vara försiktig, så att det inte blir som i London, säger Abeba Aregawi, som i OS 2012 blev bortknuffad från en medalj i finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista