... och nu drar även Hammarby ned

Det är inte bara AIK som har det tufft ekonomiskt. Stockholmskollegan Hammarby aviserar nu nedskärningar i personalstyrkan – till stor del beroende på AIK:s nedflyttning.

De allsvenska klubbarnas finansiella svårigheter börjar bli en trist följetång. Örebro-fallet avskräcker och många håller extra hårt i plånboken. Att Hammarby ser över utgifterna är ingen nyhet. Fjolåret innebar ett betydande inkomstbortfall, till stor del beroende på det sjunkande publiksnittet.

I ett pressmeddelande på torsdagkvällen skriver Hammarby Fotboll AB:s vd Henrik Appelqvist att man nu planerar uppsägningar för att säkra ekonomin.
  – Vi har kontroll på verksamheten och vill att det ska så förbli. Vi arbetar just nu med vårt bokslut och vårt resultat för 2004 pekar mot en förlust om drygt 3,5 miljoner kronor före skatt och ett eget kapital i storleksordningen plus 5,5 miljoner kronor. 

Appelqvist anger AIK:s nedflyttning till superettan som den enskilt viktigaste faktorn till att man nu kallar till MBL-förhandlingar. Det uteblivna derbyt innebär ett intäktsbortfall i storleksordningen 2–4 miljoner kronor.

MBL-förhandlingarna omfattar hela verksamheten: A-lagsorganisationen, Hammarby TFF och ungdomsverksamheten.

Viktor Barth-Kron