Beckenbauer sågar VM-förberedelserna

Tysk fotboll har problem. Efter EM-fiaskot och mutskandalen i Bundesliga går nu legendaren Franz Beckenbauer ut och totalsågar organisationen kring det stundande hemma-VM.

”Kaiser Franz”, numera betydelsefull makthavare i tysk fotboll och ordförande i organisationskommittén inför hemma-VM 2006, är inte nådig i sin kritik av den egna organisationen.
 – Det senaste halvåret har varit en skam. Vi har suttit i skiten i sex månader. Sedan juli har vi varit helt handlingsförlamade och det måste få ett slut, säger han i en intervju med tidningen Kicker.

Även om Beckenbauer är välkänd för sin frispråkighet är uttalandet anmärkningsvärt. Att den ytterst ansvarige fäller ett liknande omdöme när endast ett drygt år återstår till VM-premiären väcker många frågor. Tidigare har ingenting tytt på att det skulle vara problem med arrangemanget.

Tyskland fick VM 2006 efter en hård batalj med framför allt England och Sydafrika. Många kritiska röster hävdade att Tyskland ”köpt” arrangörsrätten som ansågs vikt åt Sydafrika.

Viktor Barth-Kron