Foto: Scanpix.

Johansson tappade ledningen - blev tvåa

Emma Johansson lyckades inte behålla sin totalledning i damernas Tour de France.
– Jag hade ingen kraft kvar efter att ha försvarat ledningen hela veckan, sade Johansson som blev tvåa.

Hon vann prologen. Hon hade den gula ledartröjan i sju dagar. Men till slut så blev den svenska cyklisten Emma Johansson tvåa i Route de France, damernas motsvarighet till Tour de France.

-Jag kommer ändå härifrån med etappseger och alla dagar i gult, sade Johansson till TT och passade samtidigt på att gratta Linda Melanie Villumsen som vann tävlingen.

Den sjunde och sista etappen gick 130,2 kilometer från Cusset till Chaffailles och var etapploppets tuffaste etapp. När dansk/nyzeeländskan drog iväg kunde inte Johansson svara.

-När hon stack iväg då var jag kokt. Jag hade inte kraft till att resa mig ur sadeln, förklarade Johansson som var nästan sex minuter i mål som fyra.

-Vi hade inget lag för att kunna hålla ledningen så jag fick jobba mycket själv i veckan. Och fem sekunder eller fem minuter spelade inge roll. Men jag plockade ner några attacker på slutet för att behålla andraplatsen.

Den klarade Johansson med fem sekunders marginal till Evelyn Stevens, amerikanskan som vann tävlingen förra året. Och för Johansson ser det bra ut inför VM i Toscana i slutet av september.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista