Friidrotts-VM

VM i korthet: Dubbelt USA i korta häcken

Niklas Arrhenuis: "Hade ingen snabbhet"
2:26 min

Här hittar du senaste nytt från friidrotts-VM i Moskva i korthet.

David Oliver tog guldet på 110 meter häck. Han tog ledningen direkt och släppte den aldrig i finalen. Silvret gick till Olivers landsman Ryan Wilson, och ryske Sergej Sjubenkov tog bronset.

Montsho stannade upp för tidigt

Amantle Montsho tog ut segern lite i förskott. Det straffade sig.

När Botswanasprintern lät bli att fälla överkroppen över mållinjen i 400-metersfinalen vid friidrotts-VM smet brittiskan Christine Ohuruogu förbi. De fick visserligen samma tid, 49,41, men brittiskan tog VM-guldet på målfoto.

– Jag är glad och ledsen samtidigt, säger Montsho, som var regerande världsmästare enligt TT.

Ryskan Antonina Krivosjapka tog bronset på 49,78.

Fjärde raka guldet till Valerie Adams

Kulvärldens dominant, Valerie Adams, gjorde det igen.

Den nyzeeländska 28-åringen vann VM-guldet i Moskva - hennes fjärde raka världsmästartitel. Adams, som dessutom har två raka OS-guld, vann på 20,88 före tyskan Christina Schwanitz på 20,41 och kinesiskan Gong Lijiao på 19,95.

– Jag är jätteglad. Men det var också en födelsedagspresent till min tränare, säger Adams.

– Jag vinner för att jag tränar hårt, jag kämpar och tränar bara för att vinna. Gör man det, så kommer framgångarna så småningom.

Fraser-Pryce imponerade i semifinalen

Shelly Ann Fraser-Pryce visade storform i semifinalen på 100 meter och hade den klart bästa tiden, 10.87.

De andra två semifinalerna hade båda delade vinnartider, Okagbare och Freeman på 11.08 i den första, Jeter och Ahoure på 10.95 i den andra.

LaShawn Merritt i förarsätet på 400 meter

Amerikanen LaShawn Merritt var snabbast av alla herrar i semifinalen på 400 meter. Tiden blev 44.60 för Merritt som vann OS-guld i Peking 2008. Sedan dess har han varit avstängd för doping, men verkar nu vara tillbaka på riktigt.

– Det känns bra i år. Min kropp känns bra och min skalle känns bra. Jag kom hit för att ta mig till finalen och gå för guld, säger Merritt till Radiosporten.

Regerande världsmästaren Kirani James från Grenada sprang in på fjärde bästa tid i semin på 44.81.

Finalen går klockan 19.50 på tisdag.

Ny finalmiss av Niklas Arrhenuis

En finalplats på tio försök. Niklas Arrhenius får det inte att stämma i de stora mästerskapen.

I diskuskvalet vid friidrotts-VM i Moskva blev det som bäst 59,13 meter för svensken, som hade behövt minst ett par meter till för att ha en finalchans.

– Självklart är jag besviken. Kändes som att jag inte hade någon snabbhet idag, säger Niklas Arrhenius till Radiosporten.

Favoriten Hejnova sparade krafter

På måndagförmiddagen gick en av de riktigt stora guldfavoriterna in i VM, tjeckiska Zuzana Hejnova på 400 meter häck. Det blev en planenlig seger i det andra av fyra försöksheat för tjeckiskan som är obesegrad sedan september förra året. Tiden 55.25 var femte bäst i försöken.

– Jag är nöjd. Det var nervöst för oss alla i starten för det var första loppet. Men jag är nöjd och sparade mina krafter till semifinalen, säger Hejnova till Radiosporten.

Perri Shakes-Drayton, Storbritannien, var snabbast i försöken på tiden 54.42.

 

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".