Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Alpint

Storslalomtalang missar hela säsongen

2:30 min

Utförsåkaren Calle Lindh missar sannolikt hela säsongen. Lindh bröt benet förra säsongen och dras fortfarande med komplikationer från skadan.

Han hade tre pallplatser i Europacupen och Sverige var på väg att få en ny storslalomåkare av rang när olyckan slog till förra säsongen. Han hade precis blivit uttagen till alpina VM i Schladming när han bröt benet vid en tävling i Frankrike.

 – Jag har absolut ingen känsel i foten. Just nu så är det oåkbart och jag har varit hos läkare idag igen. Det mesta tyder på att jag måste göra en ny operation, ett ingrepp i vaden för att bland annat släppa på spänningarna som gör att tårna pekar rakt ner, säger Calle Lind.

 Foten är kanske det viktigaste instrumentet för en utförsåkare. Det är där man känner av terrängen och tårna blir något av en vägvisare.

 Det var vid tävlingar i Les Menuires i Frankrike i början av februari som Calle kraschade. Han opererades dagen efter, ett benbrott som inte såg särskilt anmärkningsvärt ut och just benet har också läkt bra. Däremot har han alltså fått följdskador som mest största sannolikhet kommer att hålla honom borta hela säsongen.

 – Jag ska göra allt för att komma tillbaka på den nivå jag hade före skadan, säger Calle.

 Den nivån gav alltså tre pallplatser i Europacupen förra säsongen och en plats i VM-truppen. Han låg femma i storslalomcupen och fyra i Europacupens totalcup.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista