Foto: Stefan Jerrevång / Scanpix
ishockey

European Trophy utan mästare

Allsvenska Djurgården är med, men inte svenska mästaren Skellefteå. Men European Trophy kommer att förändras. Då riskerar Djurgården att kastas ut - och mästarlaget kan få en gratisplats i turneringen.

De 32 klubbar, inklusive de sju svenska, som deltar i årets version av ishockeyturneringen European Trophy skrev på ett tvåårsavtal inför den förra säsongen.

Till nästa säsong kan det krävas att allsvenska Djurgården tar klivet upp till SHL, tidigare elitserien, för att få stanna kvar.

– Det skulle underlätta. Det kommer bli en sportslig värdering inför det nya avtalet, säger turneringens tävlingsdirektör Bo "Kulon" Lennartsson till TT.

Till nästa säsong kommer turneringen att förändras. Bland annat kommer mästarna i de europeiska ligorna av allt att döma kvalificeras.

– Det kommer att bli så. Formellt ska vi sätta allt i höst, säger Lennartsson.

– Inför 2014 kommer vi komma med en helt ny produkt. Det stora genombrottet kom i våras när det Internationella ishockeyförbundet tog ett beslut att vi är en företeelse. Vi har fått acceptans. Tidigare såg man oss lite som en "piratliga".

Spelschemat kommer nästa år att påminna om fotbollens Champions League.

– När matcherna spelas, från augusti till februari, så ska alla andra ligor stå still, så vi får strålkastare och fokus på oss.

TT/Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

European Trophy

På tisdagen inleds European Trophy i ishockey för de svenska lagen. Turneringen är indelad i fyra åttalagsgrupper. Gruppspelet spelas fram till den 8 september. Slutspelet spelas i Berlin 19-22 december. Dit kvalificerar sig sex lag. Sju svenska lag deltar.

Totalt fördelas 390 000 euro (drygt 3,4 miljoner svenska kronor) i prispengar i årets turnering.

Norra divisionen: Luleå.

Östra divisionen: Djurgården, Brynäs.

Södra divisionen: HV71, Linköping.

Västra divisionen: Frölunda, Färjestad. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista