Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP
Alpint

Järbyn gör comeback

2:38 min

44 år gammal gör störtloppsåkaren Patrik Järbyn come-back. Han gjorde sin första FIS-tävling 1978 och avslutade världscupkarriären 2012.

Just nu är han på träningsläger i Nya Zeeland med tre åkare som han är tränare för. Men någon allvarligt menad comeback blir det inte.

 – Nej, det blir några FIS-tävlingar där jag får ställa upp långt bak i fältet tillsammans med ungtupparna, säger Patrik som just nu är på Nya Zeeland på träningsläger.

 Han är personlig tränare för tre amerikanska grabbar i åldern 15-17 år och känner att han har väldigt mycket att lära ut. Inte minst på tekniksidan.

 – När jag tittar på tävlingar i USA där jag bor, så inser jag hur bra utbildning våra svenska åkare får. Dels i sina klubbar, dels på dom olika skidgymnasierna.

 Patrik hann med 302 tävlingar i den alpina Världscupen. Han gjorde fem OS och nio VM. 33 mästerskapsstarter gav två medaljer, bl a en tung bronsmedalj i störtlopp hemma i Åre 2007. Han bor numera i Edwards utanför Vail, där alltså alpina VM avgörs 2015.

 – Jag finns med i organisationskommittén för VM och kan se på saker utifrån dom aktivas perspektiv. Det är ett jätteintressant jobb. Så jag kommer att finnas med på VM, fast inte som aktiv, skrattar ”Järs”.

 Han hade svårt att veta vad han skulle göra efter alla år i backarna. Testade bl a på att utbilda sig till mäklare.

 – Jag hoppade av kursen efter sex av dom åtta veckorna. Det var massor av nya ord och det kändes inte som om engelska ens var mitt andraspråk, snarare är det tyskan med engelska på tredje plats. Dessutom var det ju ett tag sedan jag satt i skolbänken.

 I stället började Patrik Järbyn som tränare och där känner han att han har mycket att ge.

 – Nu vet jag att jag kan förmedla dom kunskaper jag skaffade mig som aktiv. Och jag är jätteöppen för att bli tränare för det svenska landslaget.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista