Foto: Scanpix.
friidrotts-vm 2013

Tränaren: Abeba kan ta det lugnt i starten

Abeba Aregawis tränare Ulf Friberg inför semin på 1500 meter
1:20 min

Klockan 18.40 i dag springer Abeba Aregawi semifinal på 1500 meter. Det enda som ska kunna stoppa det svenska guldhoppet från att ta sig vidare till final är i princip ett fall.
– Det gäller att försöka hålla sig undan från kubbningar och fighter, säger Aregawis tränare Ulf Friberg till Radiosporten.

Abeba Aregawi tog sig vidare från försöken på 1500 meter i söndags lekande lätt, trots en krånglande mage som gjorde att hon kräktes strax före start. I dag väntar VM-semifinal för svenskan. Ett lopp som ska leda till ett enkelt avancemang så länge inget oförutsett händer.

– Det är framför allt första 100-200 meterna som det händer saker. Abeba har en sådan överlägsen löpkapacitet i jämförelse med de flesta så hon kan ta det lite lugnt i starten och komma iväg och se till att hon inte ramlar, blir knuffad eller får några skador. Det viktigaste är att hon kommer igång på ett bra sätt, säger Aregawis tränare Ulf Friberg inför semifinalen.

Planen är enligt Friberg att lägga sig sist på första varvet för att undvika alla knuffar, för att sedan dra upp tempot.

– Det är alltid intressant att se vilka som ser starka ut och vilka som imponerar, men det är klart att man har en idé om hur man vill springa loppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".