1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Foto: Scanpix.
friidrotts-vm 2013

Tog VM-guld på hemmaplan - ”Publiken ropade Jee-lee-naa”

0:17 min

Det som hände denna magiska kväll slår allt hon gjort i sin karriär. Det anser Jelena Isinbajeva själv efter VM-guldet hemma i Moskva.

Jelena Isinbajeva säkrade sitt tredje VM-guld i vad som kan ha varit hennes avskedsföreställning inför hemmafansen i Moskva. Ryskan som sagt att hon vill gifta sig och skaffa barn efter den här säsongen gav hemmafansen precis vad dom ville. En rafflande stavfinal som slutade med guld för deras favorit.

– Det här är nummer ett i min karriär. Det här placerar jag i topp. Segern är oerhört värdefull. Jag tillägnar den till min coach, min familj, alla vänner som trott på mig, jag har också haft motgångar, men jag gav aldrig upp, säger den 31-åriga ryskan till Radiosporten.

Du hörde den ryska publiken ropa högt och ge sitt stöd. Vad sade de?

– De ropade Jee-lee-naa, Jee-lee-naa. Och så skrek de ett rysk ord som betyder ”Bra!”

Isinbajeva, som gick in på 4,65, pressades efter att ha rivit sitt första försök på höjden av amerikanskan Jennifer Suhr. När ryskan gled över 4,82 i andra försöket såg hon ut att ha skaffat sig guldläge, men Suhr svarade med att även hon klara i andra.

Avgörande kom istället när Isinbajeva till ett enormt jubel gled över 4,89 i sitt första försök. En höjd som varken Suhr eller kubanskan Yaresley Silva som tog bronset klarade.

Den dubbla OS-mästaren, och numera trefaldiga världsmästaren, berättade också för Radiosporten om framtidsplanerna.

– När jag fött mitt barn hoppas jag komma tillbaka igen som stavhoppare med OS i Rio som mål. Men om det inte går så kommer jag då att officiellt deklarera att karriären är slut. Inte än.

– Kanske flyger jag snart igen. Det finns så många ryska idrottskvinnor som fött barn och sedan kommit tillbaka så starkt. Att få barn kanske gör att också jag föds på nytt, säger hon.

Efter att guldet säkrats beordrade Jelena Isinbajeva upp ribban på världsrekordhöjden 5,07. En höjd som ryskan dock inte mäktade med den här kvällen. Efter ett avbrutet och två hyfsade försök stod det klart det inte skulle bli något världsrekord. VM-guldet fick räcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista