Foto: Scanpix Collage: SR

Tre Kronor laddar redan för OS

6:24 min

Med 178 dagar till OS-elden i Sotji tänds så samlades några av de OS-aktuella Tre Kronorspelarna i Stockholm för att lära känna varandra och för att snacka taktik.

En träning är allt de få på plats i Sotji innan premiärmatchen mot Tjeckien.

- Det handlar inte om att komma igång utan man måste köra direkt. Därför är det jättebra att ses nu. Flera av de här spelarna har jag aldrig träffat förr utan bara hört talas om, säger Henrik Lundqvist.

Tre Kronor har genomgått ett generationsskifte över dom senstare åren och till OS i Sotji är det många 90-talister som Erik Karlsson, Jonas Brodin och Oliver Ekman Larsson som är med och slåss om platserna i truppen.

Men det finns också en hel del rutin. Bland annat i Detroits lagkapten Henrik Zetterberg som nu laddar upp inför sitt fjärde OS och han ser fram emot att leda Os-laget i Sotji.

- Det ska bli kul och det är kul att se att det är så många yngre duktiga spelare som kommer fram. Återväxten känns fantastisk, säher Zetterberg som vill lyfta en av Os-nykomlimgarna extra.

- Jag är otroligt imponerad av Jonas Brodin. Både från VM för två år sedan men också hur han har spelat i NHL. Det ska bli kul att spela med honom.

Henrik Zetterberg och Douglas Murray sattes sig tidigare ner för att kolla igenom truppen och när spelarna är födda och kom fram till en sak:

- Vi börjar bli gamla nu, säger Zetterberg som nu har avklarat sin fösta säsong som lagkapten i Detroit Red Wings.

- Jag kände ingen större press bara för att det var ett C på bröstet. Vi är många som leder laget tillsammans och så har det alltid varit i Detroit.

Men är grundomgången skulle summeras och Detroit var nära att missa slutspel så var det svettigt.

- Det är klart att det inte hade varit kul att missa slutspel för första gången på 23 år under mitt första år som kapten, men det löste sig ju och det var ett lärorikt år för oss alla.

Rutin hittar vi också längst bak i Tre Kronor - Henrik Lundqvist gör sitt tredje OS och han känner också att rollen i laget ändras med tiden.

- Det är klart att det är skillnad. Mitt första OS var jag 23 år och tog inte så stor plats i omklädningsrummet eller på möten. Nu är man mer bekväm i sådant.

Det här är enda gången som laget ses innan de ska träffas i Sotji. Och då hinner de med en träning innan det är dags för premiärmatch. Och till skillnad från många andra olympiska idrottare cirkulerar inte hockeyspelarnas säsong kring OS.

- Vi har match helgen innan med Rangers så OS tankarna kommer på riktigt först på planet dit. Men det är klart att man kan förbereda sig mentalt lite innan också men man har fokus på klubblaget ändra fram till OS drar igång.

Mycket rutin hos Henrikarna Zetterberg och Lundqvist.

Men så var det ju den nya generationen också. Så som Erik Karlsson. Ottawas succéback som har en skadedrabbad säsong bakom sig. Men efter en bra träningssommar längtar han till Sotji. En stor skillnad mot för hans vardag när förra vinter OS gick av stapeln.

- Då var jag på semester i karibien så förhoppningsvis blir det lite annorlunda nästa år. Det ska bli ett av de bästa äventyren nånsin om man får åka till Sotji.

FAKTA: Landslagssamlingen i Stockholm

26 spelare var med på samlingen i Stockholm.

35 spelare är uttagna i Mårts första trupp.

1 oktober ska en long list vara klar. Inget namn utanför den listan får spela OS - så där tas stor höjd för skador mm.

27 januari ska det slutgiltiga laget skrivas in - men man får göra förändringar på grund av skador fram till första matchen.

22 utespelare och tre mälvakter tas ut (en utökning från tidigare OS där det var 20+3)

Pär Mårts kommer att ta med åtta backar 14 forwards och tre målvakter.

FAKTA: Här är truppen i Stockholm

Tre Kronors första OS-samling hölls i Stockholm den 12-14 augusti dit följande 35 spelare var kallade (alla var inte närvarande):

Målvakter: Jhonas Enroth, Buffalo, Viktor Fasth, Anaheim, Robin Lehner, Ottawa, Henrik Lundqvist, New York Rangers.

Backar: Jonas Brodin, Minnesota, Alexander Edler, Vancouver, Oliver Ekman Larsson, Phoenix, Jonathan Ericsson, Detroit, Nicklas Grossman, Philadelphia, Erik Gustafsson, do, Viktor Hedman, Tampa Bay, Niklas Hjalmarsson, Chicago, Erik Karlsson, Ottawa, Niklas Kronwall, Detroit, Douglas Murray, Pittsburgh, Johnny Oduya, Chicago, Henrik Tallinder, New Jersey.

Forwards: Patrik Berglund, St Louis, Nicklas Bäckström, Washington, Jimmie Ericsson, Skellefteå, Loui Eriksson, Dallas, Johan Franzén, Detroit, Carl Hagelin, New York Rangers, Patric Hörnqvist, Nashville, Marcus Johansson, Washington, Marcus Krüger, Chicago, Gabriel Landeskog, Colorado, Oscar Lindberg, Skellefteå, Joel Lundqvist, Frölunda, Gustav Nyquist, Detroit, Niklas Persson, CSKA Moskva, Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, do, Alexander Steen, St Louis, Henrik Zetterberg, Detroit. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista