Foto: Scanpix.
friidrotts-vm 2013

Tornéus utslagen redan i kvalet

3:51 min

Michel Tornéus lyckades inte hitta formen till längdhoppskvalet vid VM i Moskva. Svensken hoppade 7,75 meter som bäst och missade därmed VM-finalen.
– Jag tog en chansning och åkte hit, säger Michel Tornéus till Radiosporten.

Tornéus som slutade fyra på OS i fjol fick inte alls till det i dagens längdkval. Svenskens bästa hopp kom i det första försöket och mätte 7,75. En rejäl bit ifrån kvalgränsen på 8,10 och inte tillräckligt bra för att slå sig in bland de tolv som får en finalplats. Svensken slutade på 19:e plats.

– Det kändes väldigt bra på inlöpningen. Jag kände mig väldigt pigg och väldigt fräsch. Tyvärr sen när jag sätter igång tävlingen så hittade jag inte riktigt rytmen, säger Michel Tornéus till Radiosporten.  

– Resultatet i dag tycker jag inte stämmer överens med hur jag känner mig. Det är väldigt synd.

Med en lite bättre plankträff i det första hoppet, Tornéus trampade i lite för tidigt, hade det möjligtvis kunnat räcka, men marginalerna var inte på svenskens sida i dag.

Tornéus andra hopp var en försämring, 7,71, och när pressen var som störst i det tredje och sista trampade svensken över i vad som såg ut att vara hans bästa hopp för dagen. Därmed stod det klart att VM är över redan i kvalet för den svenska längdstjärnan.

– Jag tände till i tredje och får till ett väldigt bra hopp. Tyvärr vet jag inte hur mycket jag trampade men jag tror att det hade varit finalhopp. Men det är som det är, jag tog en chansning och åkte hit, säger Tornéus.

Bara tre hoppade klarade kvalgränsen på 8,10. Spanjoren Eusebio Caceres, som var kvalbäst med 8,25, sydafrikanen Godfrey Khotso Mokoena med 8,16 och ryssen Aleksandr Menkov som hoppade 8,11.

Ignisious Gaisah, Nederländerna, blev tolfte och siste man till final med 7,89. Noterbart var att OS-mästeran från i fjol, britten Greg Rutherford inte tog sig till final efter att som bäst ha hoppat 7,87.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista