Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX
Basket-EM

"Det viktiga är inte resultatet, utan prestationen"

5:39 min

Sveriges basketherrar fick en tuff start på EM-uppladdningen när man förlorade mot Litauen med 28 poäng. Ikväll väntar ny match mot samma motstånd, men för förbundskapten Brad Dean är resultatet inte det viktiga. Kvällens match handlar istället om spelarprestationer.

– Vi spelar inte med de bästa spelarna hela tiden, utan nu vill vi se alla så att vi tar rätt beslut när vi ska ta ut de 12 spelarna som ska till EM.

Och trots storförlusten är Dean inte orolig inför EM.

– Litauen är ett av europas bästa lag och vi har inte alla våra bästa spelare här så det är inte så konstigt att vi förlorar stort. Det viktiga är att jag vet mer nu än jag gjorde innan om vilka som står upp bättre än andra, säger förbundskapten Dean som var extra nöjd med Viktor Gaddefors insats.

– Han visade att han håller på den här nivån, nu vill jag bara se honom och de andra i en match till innan jag säger för mycket.

Efter kvällens match kommer NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffrey Taylor att ansluta till truppen. Vilket innebär att två andra spelare ska bort - men det beslutet tas inte riktigt än.

– Jag vill först se spelarna tillsammans med Jonas och Jeff och se vilka som passar bäst ihop med dem.

Landslaget har fått en uppladdning utan sina två bästa spelare med Brad Dean har trots det försökt skapa ett spel som han tror ska passa för sina storstjärnor.

– Vi kommer bygga upp allt runt dem och de andra får hitta sina roller på sidan om, säger han.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista