Foto: AP Photo/Petros Karadjias
Fotboll

Ljus framtid för norsk fotboll

Norge har inte spelat ett slutspel sedan EM 2000. Men efter tunga år ser framtiden ljus ut menar Jo Bergsvand från Norsk Toppfotboll.

– Unga norska talanger försvinner inte utomlands lika ofta som unga svenska talanger. Svenska talanger är troligen också mer intressanta på den internationella marknaden.

Det säger sportchef Jo Bergsvand i NTF (motsvarigheten till Svensk Elitfotboll).

Norges semifinal och brons i EM för U-21 lag betyder mycket för uppbyggnaden av framtidens fotboll.

– De sista fem åren har vi jobbat med utveckling av talanger genom att utbilda tränare och ett fotbollcenter som ska stimulera den breda fotollen. Vi kan ännu mer, men vi måste också ha tålamod.

– Importen av utländska spelare har vi försökt att dra ned på vilket har givit många egna talanger möjligheter att utvecklas. Visst skulle vi i vissa fall vilja få stora utländska spelare att spela i vår högsta liga men det kostar också väldigt mycket.

– Träning är gratis, kunskap kostar, säger Jo Bergsvand.

Jo Bergsvand och den norska publiken saknar Rosenborg från Trondheim som under flera år i rad i början av 2000-talet spelade i Champion League där bl.a. andra Real Madrid och Chelsea var gäster på Lerkendal.

– IFK Göteborg var först, sedan kom Rosenborg och nu är FC Köpenhamn som är ledande i Norden.

– Vi längtar efter att vara med i Europa igen, det betyder så mycket för hela den norska fotbollen.

Christer Jonason
christer.jonason@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista