Ny svensk jätteförlust

Storförlust i måndags mot VM-trean Litauen. På onsdagen upprepade historien sig.
– Vi lärde oss mycket i dag, säger förbundskapten Brad Dean efter 64-95.

Till skillnad mot i måndags då det blev 69-97 hade Litauen inte med tre av sina storstjärnor. Det spelade ingen roll. Efter en period i träningsmatchen i Panevezys hade blivande NBA-stjärnan Jonas Valanciunas gjort 16 poäng och Litauen ledde med 24-12.

– Ja, i första halvlek var det mycket som gick fel. Våra stora killar foulade mycket och vi tvingades spela med korta spelare. Och jag kan inte göra dem längre, säger förbundskapten Dean.

Brad Dean lät jättelöftet Ludvig Håkansson starta och han stärkte sina chanser till EM-spel i september.

– Ludvig spelade starkt i dag. Kul att se en 17-åring ta för sig så.

I övrigt var det helt omöjligt att se att det var tolv svenska spelare som slåss om tio platser i EM-laget. Tamt, viljelöst och stressat och Brad Dean gömde flera gånger huvudet i händerna.

– Det var frustrerande. Men vi har aldrig spelat mot ett så starkt lag och vi måste få våra smällar. Vi lärde oss mycket i dag.

Nästa vecka ska de tolv spelarna få träna med Jerebko och Taylor ett par dagar.

– Vi vill känna hur de passar ihop med Jerebko och Taylor innan vi tar bort två spelare.

Sverige reser sedan till Polen för tre landskamper 23-25 augusti och möter Tyskland i EM-genrepet 30 augusti. EM i Slovenien inleds 4 september mot Grekland.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista