Foto: Scanpix.
friidrotts-Vm 2013

Green Tregaro enkelt till VM-final

Emma Green Tregaro: "Alltid en lättand att ta sig till final"
4:33 min

Emma Green Tregaro är klar för höjdfinal vid VM i Moskva. Svenskan tog både 1,88 och 1,92 i första försöket, vilket räckte för att bli delad etta i kvaltävlingen.
– Det känns skönt. Det är alltid en lättnad att ta sig till final, säger hon till Radiosporten.

Emma Green Tregaro är klar för sin tionde raka mästerskapsfinal. Det krävdes bara två hopp av svenskan i morgonens höjdkval för att säkra en finalplats som delad kvaletta.

Ingångshöjden i kvalet var 1,78 meter, men Emma Green Tregaro gick in först på den tredje höjden som var 1,88. Hon klarade direkt med bra marginal. Hon gjorde sen det samma på höjden därefter som var 1,92. Då med lite darr på ribban. Ytterligare höjder krävdes inte.

– Även om det ser lätt ut så är det alltid nervöst. Det är en känslostorm innombords, säger Emma Green Tregaro.

Några problem med hälseneskadan som störde inför VM hade svenskan inte.

– När jag hoppar känner jag ingenting, men när jag värmer upp är jag lite stel. Men det är abolut ingen fara att trycka på.

Radiosportens expert Miro Zalar var imponerd av svenskans insats i kvalet.

– Det var så skönt, för den här känslan har man haft under nästan hela säsongen att i år är det hennes år. Hon har inte haft så mycket skavanker, hon fick en lite skada på slutet men tydligen har den inte stört så mycket. Hon ser ruskigt stark ut.

Höjdhoppsfinalen avgörs på lördag.

Resultat, damer höjdkval

Kvalgrupp A

1) Emma Green Tregaro, Sverige, Irina Gordejeva, Ryssland, Anna Tjitjerova, do, och Alessia Trost, Italien, alla 1,92 q, 5) Zheng Xingjuan, Kina, 1,92 q, 6) Justyna Kasprzycka, Levern Spencer, Saint Lucia, och Marie-Laurence Jungfleisch, alla 1,92 q.

Kvalgrupp B

1) Ruth Beitia, Spanien, 1) Svetlana Sjkolina, Ryssland, och Airiné Palsyté, Litauen, alla 1,92 q, 4) Brigetta Barrett, USA, 1,92 q, 5) Kamila Stepaniuk, Polen, 1,92 q.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".