Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
friidrotts-vm

"En självklarhet att alla ska ha samma rättigheter"

1:40 min

Moa Hjelmer och Emma Green Tregaro tävlade i dag båda med målade naglar. Naglarna var färgade i regnbågens färger i protest mot Rysslands nya anti-HBTQ-lagar.

Ryssland har sedan lagarna, som inskränker HBTQ-personers rättigheter att visa sin kärlek offentligt, infördes fått stark kritik från omvärlden. Någon större, offentlig protest har dock inte framförts under VM.

De två svenska friidrottarna Moa Hjelmer och Emma Green Tregaro valde dock att visa protestera tyst. Detta genom att måla sina naglar i regnbågsflaggans färger.

– För mig är kärleken till en annan människa det vackraste som finns och det vill jag visa, oavsett vilket kön personen har. Idrott för mig handlar om respekt och gemenskap, så det kändes som ett passande tillfälle att visa vad jag tycker, säger Emma Green Tregaro till Radiosportens Bengt Skött.

Efter att ha sett en bild på Emma Green Tregaros naglar på Instagram valde Moa Hjelmer att göra samma sak.

– Jag blev inspirerad av Emma Green Tregaro. Det är en tyst protest mot anti-gaylagarna som har kommit till här i Ryssland. De känns inte speciellt bra. Jag tycker att det är en självklarhet att alla ska ha samma rättigheter, säger hon.

Jacob Rosander
jacob.rosander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista