Svensk båt i America’s Cup 2007

Svenska Victory Challenge ställer upp i America’s Cup 2007. Det blir andra gången i rad som teamet tar plats i den prestigefyllda seglingstävlingen.
Precis som förra gången 2002 är det Stenbäcks-
koncernen som står bakom satsningen ekonomiskt. Sportsligt ansvarig med uppdrag att rekrytera besättning blir Magnus Holmberg.

Förra gången vann Victory Challenge elva matcher, fler än någon annan svensk besättning gjort tidigare.

I år kommer Victory Challenge att ställa upp i tre för-regattor, bland annat den i Malmö 28 augusti till 4 september. I de tävlingarna ska teamet segla de två båtarna som byggdes för att tävla i America’s Cup 2002, Örn och Orm. Till huvudtävlingen kommer två nya båtar att byggas.
I tävlingen 2002 uppskattades den totala prislappen för satsningen till omkring 300 miljoner kronor – en summa som sannolikt stigit.

Titelförsvarare i America’s Cup är schweiziska Alinghi, som vann tävlingen 2002. I och med att Schweiz saknar havskust avgörs tävlingen utanför spanska Valencia sommaren 2007.

Åtta utmanare är hittills anmälda. Två team från Italien och ett vardera från USA, Sydafrika, Nya Zeeland, Frankrike, Spanien och Sverige ska göra upp om vem som får möta titelförsvarande Alinghi i kampen om den 32:a titeln.

Radiosporten
radiosporten@sr.se