Foto: Scanpix.
friidrotts-vm 2013

"Nagelprotesten" en världsnyhet

Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer valde att tävla i regnbågsfärgade naglar på VM i Moskva under torsdagen. En tyst protest mot de ryska anti-gaylagarna som rört upp känslor inför mästerskapet. Nu får deras aktion uppmärksamhet in internationell media.

Nyhetsbyråerna Reuters och AP snappade båda uppmot den ryska lag som inskränker HBTQ-personers rättigheter att visa sin kärlek offentligt.

"Green Tregaro makes colorfull statement" skriver Reuters i sin rubrik. Översatt: "Green Tregaro gör färgrikt ställningstagande".

Även AP uppmärksammar de svenska stjärnornas aktion och lyfter i artikeln fram att Moa Hjelmer, precis som Emma Green Tregaro, deltog i den tysta "nagelprotesten".

Det var i går som Emma Green Tregaro lade upp en bild på Instagram med sina naglar målade i regnbågens färger. I dag blev uppmärksamheten betydligt större när hon övertygande kvalificerade sig för final i höjdhoppet.

Så här sa Emma Green Tregaro själv om sitt ställningstagande till Radiosportens Bengt Skött:

– Idrott för mig handlar om respekt och gemenskap, så det kändes som ett passande tillfälle att visa vad jag tycker.

En annan som protesterat mot lagen är silvermedaljören på 800 meter Nick Symmonds. Så här beskrev han sina känslor kring den kontroversiella lagen:

– Som amerikan tror jag på allas rätt att uttrycka sig och lika värde. Därför håller jag inte med de lagar som Ryssland infört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista