Foto: Scanpix Collage: SR

"Isinbajevas åsikt från stenåldern"

3:54 min

Emma Green Tregaro tog ställning mot de ryska anti-gay lagarna. Något som fick Jelena Isinbajeva att gå i taket. Nu backas Green Tregaro upp, av andra svenska stjärnor.

Emma Green Tregaros regnbågsnaglar har väckt stor uppståndelse i friidrotts-världen.

Jelena Isinbajeva gick ut på en presskonferens och sågade svenskan.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, sa hon.

Nu får Emma Green Tregaro stöd - av de svenska stjärnorna.

– Emma Green Tregaro har verkligen vuxit ut till en jättestor förebild, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

Förra höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist menar att Isinbajevas uttalande kommer att kasta en mörk skugga över hennes karriär.

– Det är väl det här de flesta kommer att komma ihåg henne för nu. Det är en tråkig avslutning på en fantastisk karriär. Det är skrämmande för det är tyvärr den här åsikten stora delen av det ryska folket har, säger hon till Expressen.

Patrik Sjöberg går till hårt angrep mot Jelena Isinbajeva, i Expressen.

– Om hon (Isinbajeva) står för de här åsikterna är det ju stenåldern. Det är bra av Emma att hon tar ett sådant här initiativ. Jag vet inte vad Isinbajeva har att vinna på att säga sådana saker. Men de har väl en annan syn på saker i öst. De har nog inte kommit så långt som andra länder, säger han till tidningen.

Stefan Holm, numera expert i TV4, säger sig bli mörkrädd över Isinbajevas uttalande.

– Hon är förmodligen rätt så bra kompis med många högt uppsatta i idrotts-Ryssland och på den politiska sidan. Frågan är om hon vågar säga något även om hon skulle tycka annorlunda. Jag hoppas inte att hon tycker så här egentligen för då blir jag lite mörkrädd faktiskt, säger han.

På sociala medier, som Twitter och Instagram, hyllas Emma Green Tregaro av människor från världens alla hörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista