Foto: AP Photo/Martin Meissner
Friidrotts-VM

Mästerskapsrekord av Bondarenko

Patrik Sjöberg: "Han har kapacitet att sätta världsrekord"
3:31 min

Bohdan Bondarenko spelade högt i höjdhoppsfinalen i VM i Moskva. Den 23-årige ukrainaren stod över 2,38, en höjd två konkurrenter klarade.

Men Bohdan Bondarenko hade nerverna under kontroll, tog 2,41 i sitt andra hopp och fick därmed sin första stora internationella titel.

– Bondarenko har en enorm kapacitet. Han kan sätta världsrekord. Det ser ut som att han mentalt hoppar 2.50 på tävling. Kanske borde han redan ha satt europarekord i år, säger Patrik Sjöberg.

Ukrainaren - som var sjua i OS i London på 3,31 - har haft en fantastisk säsong. Den 30 juni satte han personligt rekord genom att hoppa 2,36 vid Diamond League-galan i Birmingham.

En knapp vecka senare blev han den åttonde mannen i världen att hoppa över 2,40 genom att klara 2,41 i schweiziska Lausanne. Nu satte han pricken över i:et med fullträffen och VM-guldet i Moskva.

Till hemmapublikens besvikelse var OS-guldmedaljören från London Ivan Uchov utslagen när kampen om medaljer avgjordes på 2,38. Silvret togs i stället av Mutaz Essa Barshim, Qatar, som tog 2,38 i första försöket med bronset gick till kanadensaren Derek Drouin.

Bohdan Bondarenko visade ingen segerglädje när guldet var säkrat. Han var helt fokuserad på världsrekordhöjden 2,46. En höjd som han försökt på tidigare i år, men inte klarade den här kvällen heller.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Höjdhopp (h)

1) Bohdan Bondarenko, Ukraina, 2,41,
2) Mutaz Essa Barshim, Qatar, 2,38,
3) Derek Drouin, Kanada, 2,38,
4) Ivan Uchov, Ryssland, 2,35,
5) Erik Kynard, USA, 2,32,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".