Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio
friidrotts-vm 2013

Green Tregaro pressas av IAAF

3:15 min

Emma Green Tregaros val att hoppa höjdkvalet med regnbågsfärgade naglar väckte uppståndelse. Så pass mycket att IAAF kontaktat Svenska Friidrottsförbundet och meddelat att hon inte borde ha regnbågsnaglar i finalen. Nu kommer Emma Green Tregaro i stället att tävla i rödmålade naglar.

Det Internationella Friidrottsförbundet har kontaktat Emma Green Treagaro och det Svenska Friidrottsföbundet. Budskapet: Ha inte regnbågsmålade naglar i finalen.

– Dom informerade oss på ett informellt sätt och med väldigt bra samtalston om att den här formen av markerning är att betrakta som en politisk manifestation och inte tillåten enligt deras regelverk, säger generalsekreteraren i det svenska friidrottsförbundet Anders Albertsson till Radiosporten.

– När vi åker ut på internationella ävlingar så förbinder vi oss att följa de internationella reglerna som lag. Och det har vi informerat laget och Emma Green Tregaro om inför dagens tävling.

Svenska Friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste säger så här till Aftonbladet:

– Det här (att måla naglarna) är ett beslut som Emma och Moa Hjelmer tog själva. Jag kan sympatisera med deras synpunkter, men utifrån IAAF:s regelverk så är det fel att göra så här. IAAF har varit väldigt tydliga med att all form av politiska protester är förbjudna.

Radiosportens expert Miro Zalar ställede sig efter Anders Albertssons uttalanden på Emma Green Tregaros sida.

– Jag tycker att emma har gjort en kanongrej, säger han.

Emma Green Tregaro, och Moa Hjelmer riskerar inget straff för sitt agerande. I höjdfinalen i eftermiddag kommer Emma Green Treagro att hoppa i rödmålade naglar.

Torsdagensmot de kontroversiella anti-gaylagarnaoch VM:s stora snackis. Svenskarna fick efteråt stöd av både internationella och svenska stornamn inom idrottsvärlden. En som dock inte gillade aktionen var ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva somagerandet, för att sedan backa och hävda att hon blivit missförstådd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista