Foto: Scanpix.
friidrotts-vm 2013

Hoppade i röda naglar – efter påtryckning

Emma Green Tregaro: "I dag målade jag naglarna i kärlekens färg"
6:26 min

Det blev ingen ny nagelprotest av Emma Green Tregaro i dagens höjdhoppsfinal. Efter påtryckningar från Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) gav svenskan med sig och hoppade i stället med rödmålade naglar.
– Jag målade dom röda i kärlekens färg i stället, säger Green Tregaro till Radiosporten.

Emma Green Tregaro slutade femma i dagens höjdhoppsfinal efter att som bäst ha hoppat 1,97. Efteråt var hon tydlig med att veckans uppståndelse kring hennes protestaktion mot de ryska anti-gaylagarna, att tävla med regnbågsfärgade naglar, inte varit en distraktion.

– Det känns som att det bara har givit mig jättemycket energi. Sen är det klart att det tar lite på krafterna, men det har bara varit positivt, säger Emma Green Tregaro till Radiosporten.

I dagens final hoppade svenskan i rödmålade naglar - efter påtryckningar från IAAF. Men hon funderade på att ännu en gång tävla med regnbågsfärgerna på sina naglar.

– Väldigt mycket tankar hade jag. Men sen så sa förbundet genom IAAF att dom skulle bli väldigt, väldigt glada om jag respekterade deras regler. Så då kände jag, okej målar dom röda i kärlekens färg i stället.

Var du nära att vara lite upprorisk en gång till?

– Ja, jag hade redan bestämt mig, så det var ett mycket svårare beslut att inte måla dom än att måla dom, säger Emma Green Tregaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".