Foto: Scanpix

Ministern: Lagen ska skydda barn

1:37 min

I dag hölls en presskonferens där ryska idrottsministern Vitaliy Mutko pressades om anti-gaylagarna.

När internationella friidrottsförbundet och VM-arrangörerna idag höll en avslutande presskonferens fick den ryske idrottsministern Vitaliy Mutko frågan hur de nya stränga anti-gay lagarna här i Ryssland kommer att användas under OS i Sotji nästa år och om OS-deltagarna och publiken behöver vara oroliga för att åtalas om de uttrycker sitt stöd för homosexuellas rättigheter.

 En lång lång tystnad följde innan idrottsministern började berätta. Lagen inte förbjuder homosexualitet utan är till för att skydda barn från att bli utsatta för information om homosexualitet. Vitaliy Mutko gjorde sen en jämförelse där han förklarade lagens syfte och beskrev hur den ryska staten gör allt den kan för att skydda barn under 18 år från droger, alkohol och homsexualitet. När de sen fyllt 18 kan de själva välja om de vill vara homosexuella eller inte och vilken information de vill ta till sig enligt idrottsministern.

Lagen som förbjuder propaganda för och information om icke traditionella sexuella läggningar i Ryssland innebär bland annat att tidningsartiklar om homosexualitet har varningstext som skriver att innehållet i artikeln har ett innehåll som inte är lämpligt för barn under 18 år.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista