1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Radiosportens Bengt Skött intervjuar Usain Bolt.
friidrotts-Vm 2013

Jamaicansk gulddubbel på korta stafetten

1:33 min

Jamaica avslutade VM i Moskva med en gulddubbel på 4x100 meter. Samtidigt såg Usain Bolt och Shelly-Ann Fraser-Pryce till att säkra sina tredje guld på mästerskapet, och Bolt sitt otroliga åttonde totalt i karriären.

Var det inte tillräckligt tydligt innan så är det det nu. Jamaica är världens överlägset bästa sprinternation, och Usain Bolt och Shelly-Ann Fraser-Pryce väldens bästa sprinters. Det är utom allt tvivel efter att Jamaika på VM:s sista dag vunnit 4x100 meter på både herr och damsidan.

Usain Bolt såg till att säkra sitt tredje guld på detta VM och åttonde totalt när han ledde Jamaika till seger på den korta stafetten. USA såg ut att ha greppet om loppet fram till den sista växlingen. Då strulade Rakieem Salaam och Justin Gatlin till det och Usain Bolt på banan bredvid kunde segla iväg mot en klar seger.

– Jag är glad att jag har visat världen att jag är en stor atlet, säger Usain Bolt till Radiosporten.

Storbritannien var trea i mål men diskades för överväxling. Bronset gick i stället till Kanada.

37.36 blev Jamaicas segertid. Usain Bolt tangerar i och med guldet amerikanerna Carl Lewis och Michael Johnson med åtta VM-guld under karriären.

– Han är störst genom tiderna. Det är inget snack om saken, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

Nesta Carter, Kemar Bailey-Cole och Nickel Ashmaede ingick också i Jamaicas lag.

Bara havtimmen innan hade Jamaicas damer, Carrie Russel, Kerron Stewart, Schillonie Calvert och Shelly-Ann Fraser-Pryce även dom sprungit hem guldet på samma distans. Därmed säkrade Shelly-Ann Fraser-Pryce sitt tredje guld i Moskva. Jamaica var ohotade och vann på 41.29, före Frankrike och USA som även i detta lopp sumpade sina chanser på grund av problem i en av växlingarna. Frankrike blev senare diskade och silvret gick till USA. Brons till Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista