friidrotts-VM 2013

Här är VM:s tio största händelser

9:23 min

Radiosportens friidrottsreporter Alexander Lundholm listar de tio största ögonblicken under friidrotts-VM i Moskva.

Isinbajevas guld

Hon kom till Moskva som en detroniserad drottning av friidrottsvärlden. På hemmaplan skulle hon göra sin sista VM-final. Hon lämnade den som världsmästare. Den gamla Isinbajeva var tillbaka - och som vi hade längtat efter henne. 

Emma GT:s naglar

Rysslands anti-gay-lagar låg som en tung filt över världsmästerskapet. Emma Green-Tregaro målade sina naglar i regnbågens färger och blev på så sätt VM:s mest omskrivna person. Drottningen Jelena Isinbajeva föll av sin återerövrade tron när hon kritiserade Emma GT:s nagel-protest. 

Bolt i åskvädret

Precis när finalen på 100 meter skulle avgöras så kom regnet. Och åskan. Kanske som ett tecken, för i Moskva var det ingen tvekan om vem som är snabbast i världen. Usain Bolt krossade sina motståndare.

Den brutna näsan

Diskuskastaren Natalia Semenova bröt näsan redan på uppvärmningen. Det var konkurrenten Zaneta Glanc som svingade till henne med diskusen. Natala Semenova försökte kasta ändå, men åkte ut. Zaneta Glanc gick till final. Detta VM:s version av Kerrigan/Harding från 1994. 

Det rosa håret

Shelly-Ann Fraser-Pryce är en makalös mästerskapssprinter. I Moskva vann hon både 100 och 200 meter. Det enda motståndarna såg av henne på Luzjniki-stadion var det rosa håret.


Bondarenkos världsrekordförsök

Bohdan Bondarenko vill ha knäpptyst inför sina hopp. Han är även känd för sina märkliga höjningar. Men Bonden, som han kallas, hoppade 2.41 i VM-finalen och visade att världsrekordet är i fara. Men Patrik Sjöbergs europarekord klarade sig även denna gång. 

Aregawi gjorde det hon skulle

Hon blev svensk medborgare förra året. I Moskva gjorde hon sitt första VM för Sverige. Förväntningarna var skyhöga, guldet skulle till Sverige. Abeba Aregawi höll för trycket och lekte med konkurrenterna.

Lavillenie - favoriten som föll

Renaud Lavillenie ville vinna det enda han aldrig vunnit, ett VM-guld. Men han var en av få favoriter som föll i Moskva. Tysken Raphael Holzdeppe hoppade 5.89 och Lavillenie kunde inte  överträffa det.

Mo Farahs dubbeldubbel

I London-OS vann Mo Farah 5 000 och 10 000 meter. I Moskva gjorde han om bedriften. Bara Kenenisa Bekele och Mo Farah har gjort den "Dubbeldubbeln", som brittisk media kallar det.


Teddy över 18

Efter enormt långa hopp genom hela trestegsfinalen, men med många röda flaggor, så slog Teddy Tamgho till med 18.04 i sista hoppet. Fransmannen med den enorma potentialen är den tredje genom tiderna att ta sig över drömgränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista