1 av 3
2 av 3
3 av 3
Friidrott

Aregawi hyllad på hemmaplan

3:41 min

Idag landade den svenska VM-guldmedaljören på 1500 meter, Abeba Aregawi, i Sverige igen och hon fick ett stort mottagande på Arlanda utanför Stockholm.

– Det är jättekul, jag har fått jättefina blommor och presenter, säger Abeba Aregawi till Radiosporten efter att ha klivit ut på den röda mattan på Arlanda.

Hon tog det första svenska VM-guldet på sex år och hon hade stora förväntningar på sig när hon åkte till Moskva. Idrottschefen för svensk friidrott, Stefan Olsson, är imponerad över hur Abeba Aregawi hanterade den pressen.

– Hon visade både i försök och semifinal, och så småningom även i finalen att hon var väl förberedd. Abeba har klarat den här tuffa situationen på ett exemplariskt sätt, hon har visat en professionalitet i sina förberedelser och har gjort allt som behövdes för att lyckas i Moskva, säger Stefan Olsson.

När pressträffen på Arlanda tagit slut åkte Abeba Aregawi till Kungsträdgården i Stockholm där det idag tävlades i Lilla DN-galan och hon fick ta emot folkets jubel på scenen. Där fick hon även en hälsning från klubben hon tävlar för, Hammarby friidrott.

– Abeba ville vinna OS-guld i London men så gjorde hon inte det och då sattes nästa mål att vinna VM-guld i Moskva och det stora målet är OS i Rio 2016 och vi är jätteglada att få ha henne i våran klubb och vi ska se till att hon blir riktigt svensk så att ni får se henne mycket här hemma på våra arenor, säger Hammarbys ordförande Ingvar Åström innan han avslutar:

– Grattis Abeba! Fantastiskt!

Petra Svensson
petra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista