Foto: Scanpix.
ridsport

RGB: "Kul att vara den som är regerande mästare"

5:06 min

I dag inleds ryttar-EM i danska Herning. Fem svenskar är på plats. En av dem är Rolf-Göran Bengtsson som ska försvara sitt guld från EM i Madrid 2011.
– Jag känner mig väl förberedd och hästen är i form, säger Rolf-Göran Bengtsson till Radiosporten.

Målet är solklart för Rolf-Göran Bengtsson när ryttar-EM inleds i dag. Han ska försöka upprepa bedriften i Madrid för två år sedan och på nytt hamna överst på prispallen. En uppgift den rutinerade svensken verkar avslappnad inför.

– Jag har gjort ett par EM genom åren. Det är himla kul att vara den som är regerande mästare och komma till Danmark och göra tävlingen givetvis, säger Rolf-Göran Bengtsson till Radiosporten.

En stor förändring har skett sedan EM för två år sedan. Guldhästen då, Ninja La Silla är pensionerad och har ersatts av Casall Ask, hästen som skadade sig kort inpå finalrundan i OS i London förra sommaren. Med bytet kommer vissa skillnader.

– På ett sätt är Casall Ask lättare att rida snabbare med i den första klassen utan att han blir allt för vild. Däremot är det Ninja La Silla gjort under alla de sista mästerskapen är svårt att göra bättre, för det har han gjort fantastiskt bra, säger Rolf-Göran Bengtsson.

– Men nu är Casall är och jag tycker vi har haft en bra tävlingssäsong fram tills nu. Han hoppade fint på den sista tävlingen vi gjorde i Holland. Han känns i bra form och vi ser fram emot att komma igång.

Många kommer vara nyfikna på att se om Casall Ask har lika hög kapacitet som Ninja La Silla. Enligt Rolf-Göran Bengtsson är det ingen tvekan om att så är fallet.

– Ja, dom kan hoppa lika högt, det kan dom. Ninja var en superlätt häst som kunde hålla formen och kvaliteten uppe ända fram till söndagen. Casall får hoppa lite mer på sin kraft och på sin styrka. Vi får hoppas att jag kan rida med hela vägen ut och se hur långt det går.

Om chanserna att försvara sitt EM-guld säger Rolf-Göran Bengtsson så här:

– Jag känner mig väl förberedd och hästen är i form. Sen ska vi har turen på våran sida, att det blir ett par felfria runder så vi kan hålla med uppe. Men konkurrensen i den här tävlingen är stenhård och det finns så många som är kapabla och så bra att de skulle kunna vinna hela EM.

Radiosportens sänder direkt från EM i Herning.

Det svenska hopplaget på EM:

Angelica Augustsson, Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann.

Reserv: Emma Emanuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista