Foto: Scanpix.

Därför ratar SOK regnbågsfärger

0:32 min

Emma Green Tregaro målade naglarna i regnbågsfärger under friidrotts-VM i Moskva. Den typen av "politisk manifestation" är inte aktuell från svenska idrottare under vinter-OS i Sotji nästa år. Det säger Sveriges olympiska kommittés ordförande Stefan Lindeberg till TT.

– Det kanske är att trivialisera frågan men lika lite som man kan gå omkring med reklam hur som helst, lika lite kan man gå omkring med politiska symboler. Man kan som individ ha synpunkter på hur olika länder agerar men vi kan inte använda idrottsarenan för att demonstrera de uppfattningarna, säger Lindeberg.

Om Emma Green Tregaro målat sina naglar i regnbågens färger under ett OS hade hon kunnat bestraffats hårt.

Lindeberg säger att skulle idrottare bryta mot IOK:s regler kan den yttersta bestraffningen bli att man får åka hem från OS.

– Flera har föreslagit att truppen ska bära regnbågspins och annat, men det är helt uteslutet med den typen av aktiviteter.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista