Henrik Lundqvist: "Ryska homo-lagarna inte ok"

Den svenske NY Rangers-målvakten bryter nu tystnaden kring sin syn på de kritiserade ryska lagarna.

NY Rangers svenske stjärnmålvakt Henrik Lundqvist fick kritik för att han avstod att kommentera de ryska anti-homolagarna vid en pressträff i Sverige i fredags.

På måndagen valde han att nyansera sin ståndpunkt i tidningen New York Post.

– Som privatperson har jag inget problem med att säga att jag inte håller med om de ryska lagarna och att de inte är ok, säger Henrik Lundqvist till tidningen och fortsätter.

– Jag har tagit ställning för homosexuella idrottare och människor de senaste åren och tycker det är viktigt att alla har samma rättigheter.

Skälet till att han inte sa någonting förra veckan var att att spelarna precis innan hade pratat med SOK om vikten av att hålla fokus på de olympiska tävlingarna.

– Jag håller med om det. det är viktigt att de olympiska spelen inte blir en poltitisk plats. Varje land har sina egna frågor, säger han och fortsätter.

– När jag representerar Sverige känner jag att det är bäst att hålla fokus på tävlingarna, eftersom det är vad som gör de olympiska spelen så speciella för idrottare.

– Men självklart som privatperson, vill jag uttrycka mitt stöd för att alla ska ha samma rättigheter. Jag känner att jag kan använda min position till att göra något gott, men tid och sammanhang måste vara rätt, säger Henrik Lundqvist till tidningen New York Post.

Radiosporten
radiosporten@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista