f1-bloggen

Red Bull väljer bort Räikkönen – satsar ungt

Lite överaskande har Kimi Räikkönen förlorat kampen om Red Bulls andra bil nästa år. Fernando Alonso lär också ha visat stort intresse men ingen vet hur allvarligt det egentligen var. Mark Webbers efterträdare blir istället landsmannan Daniel Ricciardo.

En 24 årig australiensare med ett permanent leende. För den stora allmänheten kanske ett okänt namn men inte för insiders. Han kör för RB junior team Toro Rosso sedan förra året och har flera gånger varit bättre än vad bilen egentligen tillåter. I skrivande stund ligger han på en 14:e plats i VM tabellen med 11 poäng.

Men å andra sidan är beslutet inte helt överaskande. Red Bull har ju sedan flera år ett juniorprogram för att stödja och ge unga talanger en chans. Daniel blev uttagen redan 2008. Den förste junior som kom fram den vägen och fick köra för ett stort team är den trefaldige mästaren Sebastian Vettel. Så det är ju egentligen rent logiskt att man fortsätter på samma sätt.  Även om man är med i programmet är det ingen självklarhet att man kommer till F1. Under åren har man haft många lovande förare men de har inte hållit måttet och de har sorterats ut. 

Daniel övertygade eventuella tvivlare på det s.k. Young Drivers Test i somras när han körde samma bil som Vettel och var bara 3/10 långsammare.

Två fördelar för teamet är att det kommer att bli lugn och ro. Inga fler interna bråk eller farliga omkörningar på banan. Seb och Daniel är om inte goda vänner så åtminstone vänner och ingen har kritiserat den andre. Och alla vet sin plats. Att Seb är utan tvekan nr 1 i stallet nästa år. Daniels uppgift blir att hjälpa Seb och köra in så många poäng som möjligt åt Red Bull i konstruktörs vm. En roll som han vet om och accepterat. Var nog också ett villkor för att få den hett eftertraktade bilen.

Undrar varför man inte skrev med Kimi?

Han och Sebastian är goda vänner och tysken har flera gånger sagt att han gärna skulle vilja ha honom som teamkompis. Hans chef Christian Horner har dock ett par gånger svarat att Seb inte bestämmer.

Skulle inte förvåna mig om det som gick emot Iceman är hans oförmåga att vara en riktigt teamplayer.

Alonso stannar alltså kvar hos Ferrari men vad gör Kimi? Fortsätter han med Lotus? Tar han över Felipe Massas bil hos Scuderia?

Visserligen är Iceman den sista föraren som vunnit vm med Ferrari, 2007, men två år senare  skiljdes man som ovänner. Italienarna köpte ut honom från hans kontrakt och ersatte honom med Fernando Alonso.

De två egositerna i samma team? Kan bli en synnerligen munter dans.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista