Friidrotts-VM

Ökad kritik mot friidrottsförbundet

4:35 min

Emma Green Tregaros regnbågsfärgade naglar blev Moska-VM:s stora snackis, och Rysslands anti-gay-lagar hamnade i fokus.

Det svenska friidrottsförbundet sa åt henne att måla om sina naglar till finalen.

Och nu växer kritiken mot friidrottsförbundets agerande. Svenska Dagbladet kallar det fegt och korkat, och Aftonbladets krönikör tycker att förbundets ordförande ska avgå. Christian Antoni Möllerop är vice ordförande för RFSL och han är också kritisk.

– Det är oerhört att förstå varför inte svenska friidrottsförbundet stod bakom sina atleter och de värderingar som svensk idrott borde ha.

Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly skriver att friidrottsförbundets ordförande är en man utan ryggrad. Och kritiken mot förbundet är hård på sociala medier. VM-löparen Philip Nossmy skriver att ”Alla idrottsförbund int&nat borde stå för människors lika värde med mer än bara vackra ord! Vi måste kunna utbyta idéer inte `bara´ tävla”.

I Studio 1 idag svarade friidrottsförbundets generalsekreterare på kritiken. Anders Albertsson menar att Emma Green Tregaros naglar var en politisk manifestation som inte är tillåten - och därför ville förbundet att hon skulle måla om dom.

RFSL:s vice ordförande förstår problematiken men tycker att friidrottsförbundet agerar inkonsekvent.

I OS i Sotji i vinter är det helt uteslutet att någon svensk aktiv gör som Emma Green Tregaro gjorde under Friidrotts-VM.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger till TT att den typen av ställningstaganden mot den ryska anti-gay-lagen skulle vara mot IOK:s regler. Enligt honom har flera föreslagit att truppen ska bära regnbågspins och annat. Men den yttersta bestraffningen för det kan bli att man skickas hem från OS, enligt Stefan Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista